Welkom op de nieuwe website van BINK36! Ontdek ons verhaal hier.

De brug naar moderne dans

Het dansgezelschap Lonneke van Leth Dans vestigde zich in BINK36 met een studio op de 2e etage van het M-gebouw en is inmiddels na een flinke opknapbeurt van de ruimte neergestreken in het penthouse, op de zesde etage. Om pilaren heen dansen of tegen het plafond botsen is er niet meer bij, sinds ze deze voormalige gymzaal van de PTT en later KPN zijn betrokken.

Voorstellingen voor de jeugd

Artistiek directeur en choreografe Lonneke van Leth maakt al sinds 2002 voorstellingen in Den Haag. Sinds twee jaar richt zij zich daarbij puur op de jeugd van vier tot achttien jaar. Met de dans theatervoorstellingen reist het gezelschap bovendien het hele land door. En met succes! Afgelopen jaar bereikten ze zo’n 17.000 kinderen en steeg de verkoop van voorstellingen met 300 procent. “Ik wil dat ieder kind in Den Haag onze voorstellingen heeft gezien! En mooi dat ook de rest van Nederland ons steeds meer ontdekt”, vindt Lonneke.

Behalve dansvoorstellingen ontwikkelen, geeft Lonneke van Leth Dans ook lessen in ballet en moderne dans: op zaterdag voor kinderen van vier tot en met negen jaar en op maandag- woensdagavonden voor volwassenen.

Signatuur

Lonneke van Leth Dans brengt toegankelijke voorstellingen met veel humor, om kinderen te enthousiasmeren voor de kunstvorm dans. “Wij willen de brug zijn voor kinderen om naar moderne dans te gaan kijken,” vertelt Lonneke. “Onze dansvoorstellingen zijn uniek vanwege het verhalende karakter, het gebruik van  multimedia zoals videoschermen, véél decor en tekst.”

Jeugd is volgens Lonneke erg kritisch en reageert direct op een voorstelling. Heel anders dan volwassenen, die gewoon stil zouden blijven zitten als ze een voorstelling saai vinden. “Je moet ervoor zorgen dat kinderen erbij blijven, dat je iets maakt wat ze aanspreekt of waarmee ze zich kunnen identificeren”, legt Lonneke uit. “Dat vergt veel van de dansers, ze zijn expressief en brengen zo écht een verhaal over.”

Reacties

Wat zijn de leukste reacties die je van kinderen hebt gekregen?

“Als je een hele zaal lachende kinderen hebt, is dat te gek! Maar ook ontroering bij kinderen die nog nooit eerder naar een dansvoorstelling zijn geweest is prachtig. Ook leuk: kleuters die na afloop vragen of ze de voorstelling nu nog een keer mogen zien of kinderen die zo enthousiast zijn geworden dat ze op het schoolplein de bewegingen nadoen. Daar doe je het allemaal voor!”

BINK Safari

Het succesvolle Leth’s Dance zomerkamp dat Lonneke en haar team elk jaar organiseren, begon ooit met het BINK Zomerkamp. “Ons huidige zomerkamp is inmiddels meer gericht op dans en dat organiseren we het in theater Korzo.”

Voor middelbare schoolkinderen organiseert Lonneke de BINK Safari, een safari door het gebouw met workshops en lezingen bij diverse ondernemers zoals bij een architect, een hoedenmaker of een koffiebrander. “Dat probeer ik altijd zo gevarieerd mogelijk op te bouwen, zo ontdek ik steeds weer nieuwe ondernemers”, legt Lonneke uit.

Out of the box

“Ik hoop dat andere ondernemers uit de BINK ons óók weten te vinden. Wij spelen 150 voorstellingen per jaar, dus op die dagen zijn we niet in de studio om te repeteren. Deze enorme grote, mooie ruimte is dan beschikbaar voor verhuur. Voor vergaderingen, bijeenkomsten of voor ondernemers die gewoon eens out of the box willen denken: zoals een workshop of een verhaalvertelling. Weet ons te vinden!”

Laat je inspireren door onze anderen binkers

Scroll naar boven