IES Asset Management heeft de nodige technische kennis in huis én heeft oog voor de menselijke kant van bedrijfsprocessen. Jan Mens, sinds 2009 onderdeel van het driekoppige managementteam, kan in zijn rol als algemeen directeur, trainer en coach, volop zijn creativiteit kwijt.
Assetmanagement
IES Asset Management is een ingenieursadviesbureau dat bedrijven adviseert op het gebied van assetmanagement en maintenance engineering. Wat is dat precies? “Wij werken voor bedrijven uit diverse branches, zoals infrastructuur, openbaar vervoer, maritiem, offshore, industrie en energie”, vertelt Jan. “Deze bedrijven investeren in dure bedrijfsmiddelen, denk aan railsystemen, metro’s, complete offshore installaties en productielijnen in een fabriek. Als het onderhoud aan deze dure en complexe bedrijfsmiddelen niet goed wordt gedaan, lopen prestaties achteruit, gaan klanten klagen, en verliest het middel zijn waarde. Wij willen die kapitaalintensieve bedrijfsmiddelen beter laten presteren, zodat de financiële waarde van het middel overeen komt met de prestaties die het moet leveren.”
Mensgericht
Wie echter denkt dat IES Asset Management zich alleen bezig houdt met techniek, heeft het mis. Want als een bedrijf goed draait is dat vanwege de mensen die er werken, meent Jan. Hij benadert zijn werk dan ook vooral vanuit een menselijk perspectief. “Mensen zijn gelukkiger als ze van waarde kunnen zijn, als zij iets kunnen toevoegen toevoegen aan een bedrijf en daar ook de credits voor krijgen”, vertelt hij. “De prestaties van die bedrijfsmiddelen komen vanzelf als je mensen in hun kracht zet. Deze werkwijze noemen wij sengineering.”
Sengineers
“Mensgerichte techneuten vinden, valt niet altijd mee”, vertelt Jan. “Ik vraag technische mensen, die sensitief kunnen zijn en naast bèta ook alfa skills hebben. Deze combinatie noemen wij sengineers. Er zijn veel hoogopgeleide technici met goede ideeën. Wat zo’n techneut ook nog eens sensitief maakt is dat hij zich kan inleven in een ander standpunt, bijvoorbeeld dat van het senior management.”
Brug slaan
“Om de brug te slaan tussen de directie en de technici in een bedrijf zijn we nu een game aan het ontwikkelen. We merken dat de directie, vaak bestaande uit economen of juristen, weinig feeling hebben met de technisch inhoudelijk kant van het werk. En technici hebben er weer moeite mee om zich in te leven in het management. Er bestaat veel onbegrip omdat iedereen een andere taal spreekt.”
“Zonde!” vindt Jan. “Deze technici hebben juist heel veel kennis en kunde in huis om een bedrijf verder te helpen. Met deze game krijgt de directie meer inzicht in de technische kant en de technici voelen zich gehoord en gezien in hun vakbekwaamheid. Bovendien maken we ons complexe vakgebied meteen begrijpelijker en daardoor toegankelijker voor een breder publiek.”
De voordelen van BINK36
IES Asset Management is al ruim vijf jaar gevestigd in BINK36. “Ik was op zoek naar een lege, open ruimte die ik zelf kon indelen. Deze ruimte is transparant en toegankelijk, precies wat we uit willen stralen.” Als voordeel van BINK36 noemt Jan verder de ruime openingstijden, de aanwezigheid van een lunchroom en een restaurant, het ruime parkeerterrein en de goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer.
Het aspect van samenwerking binnen een bedrijfsverzamelgebouw sprak Jan ook erg aan. “Eén van de redenen waarom wij voor BINK36 hebben gekozen is omdat hier veel bedrijven samenkomen. Ik weet dat ik mijn klanten hier niet zal vinden, maar andere bedrijven zien IES misschien wél als klant. Ik sta heel erg open voor samenwerking!”