Je hoopt het nooit mee te hoeven maken: een relatiebreuk of echtscheiding. Als het dan wel gebeurt is het vooral emotioneel. Én juridisch. Uitelkaar.nl helpt stellen zo goed mogelijk alles te regelen, zonder escalatie of juridische strijd.
Online scheidingsplatform
Uitelkaar.nl is onderdeel van Justice42, een sociale onderneming, opgericht door Laura Kistemaker en Kaspar Scheltema, met als missie het recht begrijpelijker en toegankelijker te maken. Waarom een online scheidingsplatform?
“Een scheiding is vooral pijnlijk en emotioneel. Iemands hele leven staat op z’n kop! Waar moet ik gaan wonen? Hoe verdelen we de zorg voor de kinderen? Red ik het financieel? Wij proberen zoiets ingewikkelds als een scheiding begrijpelijker te maken, zodat deze belangrijke kwesties ook juridisch geregeld worden”, legt Laura uit.
Scheidingsplan
“Een echtscheidingsconvenant noemen wij daarom gewoon een scheidingsplan. In een echtscheidingsconvenant dat door een advocaat opgesteld is, komt best wat juridisch jargon terecht. De bedoeling is juist dat je achter de afspraken staat en ze naleeft. Dat lukt beter als je ook écht begrijpt wat er staat. Een advocaat in de arm nemen en naar de rechtbank gaan is bovendien prijzig. Wij vinden dat het makkelijker kan en zetten de mensen met Uitelkaar.nl aan de knoppen van hun eigen scheiding. Via ons platform kunnen stellen stap voor stap zelf alles regelen.”
“Via het platform krijgen stellen voorbeelden van afspraken te zien die bij hun situatie passen, die zij vervolgens zelf kunnen aanvullen. De casemanager werpt een eerste blik op de afspraken en koppelt het stel aan een advocaat. De advocaat bekijkt vervolgens of alles juridisch haalbaar is en of er geen belastingtechnische fouten zijn gemaakt. Als alles in orde is, volgt er één fysieke afspraak voor het ondertekenen van de stukken. De advocaat zorgt er daarna voor dat de scheiding naar de rechtbank gaat en officieel wordt.”
Alles online
Dus er is maar één fysieke afspraak en de rest gebeurt online?
“Klopt! Mensen kunnen er in hun eigen tijd aan werken, wanneer er ruimte voor is, zowel in het hoofd als in de agenda. Ook fijn: zo hoeven ze ook niet steeds in één ruimte te zitten met hun ex!”
“Mensen kunnen in een gesprek met hun ex nog wel eens wat zeggen waar ze later spijt van krijgen. Met Uitelkaar.nl schrijf je het eerst rustig op en lees je het nog eens na voordat je op ‘plaatsen’ drukt. Dat voorkomt onnodige conflicten.”
Kantoor in BINK36
De scheidende stellen komen voor hun laatste afspraak niet op het kantoor van Justice42 in BINK36, maar gaan naar het kantoor van een van de 25 advocaten betrokken bij Uitelkaar.nl. Toen het platform 2 jaar geleden live ging had Justice42 wel een ruimte nodig voor het contactcentrum. Inmiddels is het team uitgebreid naar acht personen, waaronder casemanagers die stellen op afstand ondersteunen.
“Den Haag profileert zich als stad van vrede en recht, vandaar de keuze voor Den Haag. Het kantoor hoefde niet het marmer van een chique advocatenkantoor te hebben. BINK36 heeft die rauwe, industriële uitstraling, dat spreekt ons aan. Bovendien konden we helemaal onze eigen stempel drukken op deze ruimte.”
Afhakers
Ten slotte: zijn de scheidingen via Uitelkaar.nl meestal succesvol?
“Onze gebruikers zijn heel tevreden over het platform, het helpt hen echt. Maar we hebben ook een klein percentage van 7% dat na een tijdje stopt. Omdat we nieuwsgierig waren naar hun motieven hebben wij deze groep ondervraagd. En wat bleek? Een kwart van deze afhakers gaf aan af te zien van een relatiebreuk en het toch weer samen te proberen. Dat vinden wij de beste reden om dan geen gebruik van ons te maken!”