PosadMaxwan werkt aan een gezonde, duurzame en slimme stad om de toekomst van het land beter te maken. Hoe PosadMaxwan terecht is gekomen in BINK36 en wat stedenbouwkunde precies is, vertelt Han Dijk in dit interview.
Van huiskamer naar BINK36
Posad is sinds 2006 gevestigd in BINK36 en inmiddels gefuseerd met Maxwan. Hoe zijn jullie in BINK36 terecht gekomen?
“De huiskamer van mijn compagnon was onze eerste werkplek. Hij kwam op een gegeven moment zijn huis niet meer uit, dat was het begin van onze zoektocht naar een echte werkruimte.”
“BINK36 trok ons aan omdat het een stoer gebouw is”, legt Han uit. BINK36 is ruwer dan veel andere bedrijfsverzamelpanden waar de uitstraling vaak een beetje op het nette af is. We hebben hier bovendien een mooi uitzicht over Den Haag en we zitten midden in het ontwikkelingsgebied, waar we zelf ook aan werken.”
Kraamkamer
Wat ook meespeelde in de keuze voor BINK36 was de relatief lage huurprijs per m2. “Ik denk dat dat voor elke startende onderneming belangrijk is”, vertel Han. “De Binkhorst is een soort kraamkamer voor verschillende bedrijven. Naarmate startups serieuzer worden, gaan ze van een kleine kantoorunit naar een grotere. Zo ging het bij ons ook. Sterker nog: we zijn nog steeds bezig met ons kantoor. Op dit moment breiden we uit en zijn we bijna klaar met verbouwen.”
Gezonde stad
Han: “Wat stedenbouwkunde is kan ik het beste uitleggen aan de hand van voorbeelden. Wij werken op verschillende schaalniveaus. Op het niveau van de stad helpen wij bijvoorbeeld Rotterdam nadenken over wat voor stad ze in de toekomst willen zijn. Rotterdam is een van de ongezondste steden in Nederland. Hoe kunnen we de stad anders inrichten zodat deze een gezonde leefomgeving biedt aan iedereen in de stad? Wij verzinnen oplossingen om de lucht die men inademt schoner te maken. En we ontwerpen een stad waar je graag doorheen fietst.”
Binckhorst
Een project op een ander schaalniveau is dat van de Binckhorst. “Waar komt een park, waar komen scholen en hoeveel openbare ruimtes moet je aanleggen? Komen er sportvoorzieningen? Marktpartijen en ontwikkelaars willen natuurlijk graag bouwen en daar direct aan verdienen, maar de gemeente Den Haag moet er ook voor zorgen dat er voldoende voorzieningen zijn voor iedereen. Wij spelen daar de rol van intermediair in.”
Een lager schaalniveau is bijvoorbeeld de TU campus in Delft of een openbare ruimte zoals het stationsgebied van Leidschendam-Voorburg.
Toekomst
Welke thema’s in de stedenbouwkunde zijn in de toekomst van belang?
“Als we de wereld willen redden dan moeten we hele ingrijpende maatregelen nemen. Hoe brengen we veranderingen tot stand waar iedereen zich in kan vinden? En hoe zorgen we ervoor dat er geen scheuren in de samenleving ontstaan? Om oplossingen te vinden voor dit soort vraagstukken, moet je als stedenbouwkundige dwarsrelaties leggen en steeds nieuwe verbanden kunnen zien.”
“Mijn droom is dat PosadMaxwan zich steeds belangrijker maakt en dus meer impact kan hebben om de wereld positief te veranderen.”